Amortering och Ränta - Procent (Matte 1) - Matematikvideo

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller
Matematik 1 ABC

Amortering och Ränta

Video

Video, text & övningsfrågor av: Simon Rybrand

I den här genomgången lär du dig om begreppen amortering och ränta. Vi går även igenom räntekostnad, rörlig och fast ränta, rak amortering och annuitet.

Är du ny här? Så här funkar Matematikvideo PREMIUM


 • 600+ pedagogiska videolektioner till hela gymnasiet och högstadiets matte.
 • 4000+ typiska övningsfrågor med tips och fullständiga förklaringar.
 • Heltäckande för din kurs, slipp leta efter videos själv på Youtube.
 • Träning inför nationella prov och högskoleprovets matematik.
PROVA FÖR 9 kr
Prova i 7 dagar för 9 kr, sedan endast 89 kr/mån.
Ingen bindningstid, avsluta prenumerationen när du vill.
24 votes, average: 4,17 out of 524 votes, average: 4,17 out of 524 votes, average: 4,17 out of 524 votes, average: 4,17 out of 524 votes, average: 4,17 out of 5
24
Du måste vara inloggad för att rösta.
Loading...

Övning

13
FRÅGOR

TESTA DIG SJÄLV

Alla övningar har fullständiga förklaringar och pedagogisk feedback som hjälper dig att förstå.
ANTAL FÖRSÖK
0
POÄNG
DINA
0
 
 
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
MEDELPOÄNG
ALLA
5

Text

Begreppen amortering och ränta är kopplade till att låna pengar från en bank. När du tar ett lån hos en bank så tar de ut en avgift för detta, detta kallas för ränta. Med tiden skall du betala tillbaka pengar på lånet, detta kallas för att amortera.

Ränta och amortering-matematik 1

Ränta

Med ränta menas den kostnad som låntagaren betalar för ett lån. Om någon lånar pengar hos en bank så kommer räntan att vara det pris (ofta angett i procent) som banken tar för att låna ut pengar. Om du istället sparar pengar hos banken så kan detta ses som att banken lånar pengar av dig, och då betalar banken dig för att du har dina pengar hos dem och du får sparränta för dina insatta pengar.

Exempel 1

Du har ett lån på 150 000 kronor där räntan är 3,4 % per år. Vad betalar du i räntekostnader det första året?

Lösning

För att beräkna detta så vill du ta reda på delen som andelen 3,4 % är av 150 000 kr.

Det gör du med beräkningen  $0,034\cdot150\text{ }000=5\text{ }100\text{ }kr$0,034·150 000=5 100 kr

Räntekostnad

Med räntekostnad så menas den kostnad i kronor, per månad eller år, som banken eller du betalar för lånet. Räntan kan också vara fast eller rörlig. Den fasta räntan är bestämd över en tidsperiod medan den rörliga kan förändras beroende på ränteläget i landet och vad banken bestämmer.

Många låns ränta styrs av Riksbankens styrränta som kallas reporäntan.

Olika typer av lån

Det finns olika typer av lån beroende på vad det är som en person behöver köpa. Om man har glömt plånb0ken hemma och behöver köpa en glass räcker det förstås att låna 20 kronor av en kompis. Om man skall köpa en bostad (bostadsrätt eller hus), en bil eller renovera ett hus så behöver man låna en större summa. Då behöver man kontakta banken för detta.

Hos bankerna och låneutgivare finns det ett antal olika typer av lånekategorier.

Bolån

Bolån är samlingsnamnet på lån där en eller flera personer lånar pengar för att köpa en bostad. Exempelvis ett hus eller en bostadsrätt. Detta är ett lån med en säkerhet för banken. Detta då bostaden i sig är en säkerhet för banken ifall personen som tagit lånet inte har möjlighet att återbetala det.

Billån

Även ett billån kan i vissa fall vara ett lån med bilen som säkerhet. Då bilars värde minskar fortare än vad en bostads värde gör så är räntan högre.

Blancolån

Blancolån är lån utan säkerhet. Det kallas ibland för privatlån och räntorna är mycket högre än för lån med säkerhet. I denna kategori hittar du även lån med extremt höga räntor som brukar kallas för snabblån. Här kan räntorna vara så höga att man måste återbetala lånet mycket snabbt för att det inte skall bli extremt dyrt.

Inom kategorin blancolån hittar vi även så kallade kreditköp. Det kan vara varor som du köper men återbetalar under en längre period. Då betalar du ränta under tiden och får i slutändan betala mycket mer än om du hade köpt varan kontant.

Amortering

När du amorterar så betalar du av ett lån, dvs sänker ditt totala lån. När du betalar ett lån så kommer du både att få betala in ränta och betala av lånet samtidigt. Den del som du då betalar utöver räntekostnaden kommer att sänka ditt lån och kallas alltså för en amortering.

Rak amortering och annuitet

rak amortering

Det finns olika sätta att amortera lån på. I genomgången nämns rak amortering och annuitet. Vid rak amortering så betalar man samma summa i amortering under hela återbetalningstiden vilket gör att mängden ränta som betalas kommer att vara större i början då lånet är större.

annuitet

Vid annuitet så betalar du alltid samma summa vid varje betalning vilket gör att delen ränta i betalningen är större i början då lånet är större. Med tiden kommer delen ränta att minska och amorteringen istället bli större.

Exempel i videon

 • Maria har ett sparkonto med 11 000 kronor där räntan är 2,2 % per år. Hur mycket pengar finns på kontot efter ett år?
 • Företaget datorgeekz har ett lån på 150 000 med årsräntan 4,5%. Vad blir räntekostnaden a) per år? b) per månad?
 • Du ska låna 100 000 kr och vill betala tillbaka lånet på 10 år. På hemsidan för banken ”loanitnow” hittar du följande information. Låna 50 000 – 100 000 direkt utan säkerhet eller kontantinsats.
  Lånebelopp Räntesats Återbetalning 5 år Återbetalning 10 år
  50 000	  5,6 %   957 kr/mån	  545 kr/mån
  100 000	  4,9 %   1915 kr/mån	  1090 kr/mån

  a) Hur mycket kommer du totalt ha betalat under de 10 åren?
  b) Hur stor andel av den första månadens återbetalning utgörs av räntekostnad?

Kommentarer

 1. Hej!

  Jag har inget som beskriver något fel, jag bara undrar lite på fråga 9 så står det att räntan är 0.65% så gör ni om det till 1,0065. Hur fick ni fram det svaret? För jag ville omvandla de till 0,065.

  Emelie Björkdahl
  1. Hej Emelie.

   Procent betyder ju hundradel. $0,65%$ är då $0,65$ hundradelar, alltså $6,5$ tusendelar eller $65$ tiotusendelar. I decimalform motsvarar det talet $0,0065$.

   Då vi söker en förändringsfaktor som motsvarar en ökning med $0,65%$ är det förändringsfaktorn som motsvarar $100%+0,65%=100,65%$. Det skrivs i decimalform som $1,0065$.

   Det decimaltal du nämnde, $0,065$, motsvarar $6,5%$.
   Hoppas detta gick att förstå.

   David Admin
 2. I videon så får Maria ränta på sina sparpengar, jag vill nu veta en bank som betalar 2,2% ränta på sparkontot, det hade varit väldigt trevligt.

  Joakim Rosby
  1. 🙂

   Simon Rybrand
 3. I det röd-blå diagrammet under ”Amortering och Ränta” visas att _räntan_ minskar så länge att de raka amorteringarna pågår. Men borde man inte säga att _räntekostnaderna_ minskar? Räntan är väl konstant? (Eller i alla fall inte kopplad till storleken på lånet.)

  Mårten Björk
  1. Hej
   Jo det kan jag hålla med om, det är också räntekostnaderna som avses där men det skall förstås göras tydliggare.

   Simon Rybrand
 4. Lånebelopp 82000kr Räntesats 4.3% Årsänta : A
  Lånebelopp : B Räntesats 3.25% Årsränta C

  Hur räknar man ut B C?

  Tack på förhand!

  tackmats@hotmail.com
  1. Hej
   Har lite svårt att tolka vilken som är frågan?
   Finns det en tydligare uppgiftsbeskrivning?

   Simon Rybrand
 5. Hallå! … Jag förstår inte riktigt varför ni delar med 12 i den andra frågan: 3312/12=276. Man skall ju inte dela med ett antal månader en funktion som är exponentiell?!? Månadens räntekostnad växer också exponentiellt (t.ex. på slutet av januari månaden har man bara en räntekostnad av 267 kr, däremot efter december månaden har man en räntekostnad av 285 kr)
  Det man får fram när man delar med 12 är den genomsnittliga räntekostnad under 12 månader. Tänker jag fel eller har jag missförstått frågan?

  Tack för hjälpen!

  Pedro Veenekamp
  1. Hej
   Jag förstår ditt resonemang och kan hålla med. Tanken med uppgiften är dock inte att göra beräkningar på exponentiella utvecklingar utan mer att man tänker sig en årsränta. Vi gör så att vi formulerar om denna uppgift.

   Simon Rybrand
 6. 276 kr har jag skrivit och det är fel för att rät svar är 276

  Umumazin
  1. Hej, vi gör så att vi förtydligar i frågan att man skall ange svaret utan kr. Tack för påpekandet!

   Simon Rybrand
   1. Det får nog förtydligas igen på fråga 5

    Victor Öhrvall
    1. Vi förtydligar!

     Simon Rybrand

Endast premiumkunder kan kommentera. Prova Premium!

Prova Premium i 7 dagar för 9 kr

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: