Statistiska undersökningar, population och urval - (Matte 2) - Matematikvideo

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller
Matematik 2 BC

Statistik – Undersökning, population, urval

Video

Video, text & övningsfrågor av: Simon Rybrand

När man jobbar med statistik och statistiska undersökningar är ett antal begrepp viktiga. Denna genomgång behandlar några av dessa bland annat population, urval och stickprov.

Är du ny här? Så här funkar Matematikvideo PREMIUM


 • 600+ pedagogiska videolektioner till hela gymnasiet och högstadiets matte.
 • 4000+ typiska övningsfrågor med tips och fullständiga förklaringar.
 • Heltäckande för din kurs, slipp leta efter videos själv på Youtube.
 • Träning inför nationella prov och högskoleprovets matematik.
PROVA FÖR 9 kr
Prova i 7 dagar för 9 kr, sedan endast 89 kr/mån.
Ingen bindningstid, avsluta prenumerationen när du vill.
6 votes, average: 4,33 out of 56 votes, average: 4,33 out of 56 votes, average: 4,33 out of 56 votes, average: 4,33 out of 56 votes, average: 4,33 out of 5
6
Du måste vara inloggad för att rösta.
Loading...

Övning

8
FRÅGOR

TESTA DIG SJÄLV

Alla övningar har fullständiga förklaringar och pedagogisk feedback som hjälper dig att förstå.
ANTAL FÖRSÖK
0
POÄNG
DINA
0
 
 
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
MEDELPOÄNG
ALLA
4

Text

Exempel i videon

 • På en stor arbetsplats har man bestämt sig  för att göra en enkätundersökning om vad de anställda tycker om ledningen. Det arbetar $\text{2080 }$2080  stycken på arbetsplatsen och av dessa är $995$995 män och $1081$1081 kvinnor. Det görs ett stickprov med ett slumpmässigt urval där var fjärde av alla som jobbar får delta. Besvara utifrån detta följande:
  Vilken är populationen? Hur många ingår i stickprovet? Hur många kvinnor har möjlighet att bli valda till urvalet? Vilka felkällor kan förekomma?
 • I en förening för kolonilotter skall en enkätundersökning göras om vad medlemmarna tycker om att alla träd över $4$4 m måste sågas ned. Det finns $680$680 medlemmar i föreningen varav $40\%$40% är män. Hur skall ett urval på var fjärde person i föreningen göras för att det skall vara representativt för antalet män och kvinnor?

Så fungerar population, urval och stickprov

Man genomför statistiska undersökningar för att få mer information om t.ex. en grupp människor, djur eller för att jämföra tekniska maskiner. Det finns då en hel del begrepp att känna till för att kunna behärska det statistiska språket och enklare kunna hantera beräkningar. Här går vi kortfattat igenom dessa begrepp:

Population – Den grupp av människor, djur eller maskiner o.s.v. som man vill undersöka.

Stickprov – Den mindre grupp som man väljer ut ur populationen och som får ingå i undersökningen. För att undersökningen ska ge ett så korrekt resultat som möjligt så ska stickprovet vara en grupp som skall representera hela populationen. Stickprovet ska vara representativt för populationen.

Urval – Den metod man använder för att plocka ut stickprovet. Det finns flera olika sätt att göra urval på. Bland annat slumpmässigt urval, obundet slumpmässigt urval och stratifierat urval.

Felkällor – Olika saker som kan påverka så att resultatet blir missvisande (fel) vid en statistisk undersökning. Exempelvis bortfall och mätfel.

Kommentarer

 1. Hej! Uppgift 6 är svårtolkad, då man inte vet hur många dagar månaden består av. ”Alla dagar” misstolkas lätt också då det är oklar om ni menar, alla arbetsdagar eller alla dagar i månaden?

  Julia Elm
  1. Hej Julia. Jag har nu ändrat så att det står ”varje dag i april” och hoppas datt det ska bli tydligare. Tack för ditt påpekande och lycka till men matematiken!

   Anna Admin
 2. av 2080 st anställda är 995 män och 1081 kvinnor, vad är dom 4 övriga för något?…. 🙂

  nti_ma2
  1. Hej, bra fråga. Såklart har det blivit ett fel i videon där, tack för att du påpekade det. Det skall ordnas så fort som möjligt.

   Simon Rybrand
 3. Det är ju helt och hållet orimligt att anta någon åsikt från de som inte svarat på en enkät eller ens blivit tillfrågade.

  Det rimliga sättet att räkna är att utav de 125 svar man fick var 55 positiva till att ha kvar regeln, dvs 44%.

  nti_ma2

Endast premiumkunder kan kommentera. Prova Premium!

Prova Premium i 7 dagar för 9 kr

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: