Problemlösning Statistik - (Matte 2) - Matematikvideo

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller
Matematik 2 BC

Problemlösning Statistik

Video

Video, text & övningsfrågor av: Simon Rybrand

I den här videon går vi inte igenom ny teori om statistik utan tar ett antal vanliga typer av problemställningar som ofta behandlas i statistik.

Är du ny här? Så här funkar Matematikvideo PREMIUM


 • 600+ pedagogiska videolektioner till hela gymnasiet och högstadiets matte.
 • 4000+ typiska övningsfrågor med tips och fullständiga förklaringar.
 • Heltäckande för din kurs, slipp leta efter videos själv på Youtube.
 • Träning inför nationella prov och högskoleprovets matematik.
PROVA FÖR 9 kr
Prova i 7 dagar för 9 kr, sedan endast 89 kr/mån.
Ingen bindningstid, avsluta prenumerationen när du vill.
6 votes, average: 3,83 out of 56 votes, average: 3,83 out of 56 votes, average: 3,83 out of 56 votes, average: 3,83 out of 56 votes, average: 3,83 out of 5
6
Du måste vara inloggad för att rösta.
Loading...

Övning

12
FRÅGOR

TESTA DIG SJÄLV

Alla övningar har fullständiga förklaringar och pedagogisk feedback som hjälper dig att förstå.
ANTAL FÖRSÖK
0
POÄNG
DINA
0
 
 
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
MEDELPOÄNG
ALLA
3

Text

Exempel i videon

 • På en veterinärklinik genomför man en undersökning om hur deras kunder (d.v.s. människorna) känt sig bemötta. I sin kunddatabas har man $3400$3400 kontakter och man gör ett stickprov på $200$200 slumpvis utvalda där man skickar iväg en enkät via e-post. Av stickprovet svarar $120$120 st varav $65\%$65% känt sig positivt bemötta.
  a)Ange population, stickprov, urvalsmetod och bortfall.
  b) När man gör en kompletterande undersökning av bortfallet via telefon visar det sig att endast $25\%$25% känner sig positivt bemötta. Hur skall veterinärerna tolka detta?
 • Man gör ett stickprov $49$49 elever på en skola där det går $160$160 elever. Man undersöker hur länge eleverna spelar datorspel per dag och får följande resultat i ett lådagram (se lådagram i videon).
 • Livslängden för ett speciellt grafikkort till datorer är normalfördelat och har medellivslängden $3,2$3,2 år och en standardavvikelse på $0,6$0,6 år. Bestäm antalet grafikkort som har en livslängd mellan $2,6$2,6 och $3,8$3,8 år om det totala tillverkningsantalet är $1,2\cdot10⁶$1,2·10⁶ enheter.
 • Vid en statistisk undersökning får man $5$5 stycken heltal $>0$>0 som resultat (mätdata) och följande läges-, och spridningsmått: Median: $30$30 , Största talet: $64$64 , Medelvärde: $32$32 , Nedre Kvartil: $28$28 . Bestäm vilka möjliga värden som det minsta talet kan anta.

Begrepp och formler som är viktiga att känna till

Exempel på begrepp som är bra att känna till inom statistiken.


Medelvärde: $ \frac{ \text{Summan alla värden} }{ \text{antalet värden} } $

Median: Mittenvärdet i en datamängd där talen har ställts upp i storleksordning. Om det är ett ojämnt antal tal blir medianen mittenvärdet. Om det är ett jämnt antal tal blir medianen medelvärdet av de två mittersta talen.

Typvärde: Det värde som förekommer flest antal gånger.

Variationsbredd: Skillnaden mellan det största och det minsta värdet.

Övre Kvartilen: Medianen mellan mittenvärdet och högsta värdet.

Undre/lägre kvartilen: Medianen mellan mittenvärdet och lägsta värdet.

Standardavvikelse: En egenskap hos vissa statistiskt fördelade resultat. Normalfördelningskurvan kan användas för att beräkna fördelningen.

Exempel på formler:

$ \text{Varians} = \frac{ \text{summan av avvikelserna i kvadrat} }{ \text{antal värden} – 1 } $

Nästa steg är att beräkna själv standardavvikelsen. När du väl har variansen är detta mycket enkelt. Man tar helt enkelt bara roten ur variansen.

$ \text{Standardavvikelse} = \sqrt{varians} $

Kommentarer

 1. Man kan väll visst få medelvärdet om man räknar ut procentandelen för varje ”låda” dvs 25% från minsta värdet till nedre kvartil, 25% mellan nedre kvartil till medianen, 25% från medianen till övre kvartil och 25% från övre kvartil till högsta värdet?

  Ex. (frågan om datorspel)

  0min-90min spelade 25% av 49 elever.
  Detta ger 0.25 * 49 = 12.25, avrundat till 12 pers.

  Om jag ska räkna ut medelvärdet ENDAST för denna gruppen (orkar ej göra alla 4 grupper/lådor precis nu!) här tar jag nu alla värden / antalet personer dvs 90/12 = 7.5 min är alltså medelvärdet för gruppen mellan minsta värdet och nedre kvartil.

  Eller?

  Lisa Rahmani
  1. Låt säga att det är 12 personer inom denna grupp, dvs antalet som spelar 0 – 90 min. Vi vet dock ingenting om dessa personers exakta tider så de kan tex spela 0 minuter allihop eller 80 minuter allihop. Dvs medelvärdet inom gruppen kan variera.

   Simon Rybrand
   1. Förstår nu! Tack!

    Lisa Rahmani
 2. Fråga tre till denna video borde förtydligas för att Jan-Erik skall få rätt. Detborde väl stå på varandra följande heltal!

  Janne
  1. Egentligen finns det inga på varandra följande tal om inte heltal. Så snart man använder kommatecken gäller inte längre uttrycket ”på varandra följande tal”. Mellan två heltal finns det nämligen oändliga tal och därför går det inte att hitta två på varandra följande tal om talen inte är heltal. Till exempel: 0,8 och 0,9 är inte på varandra följande tal för att det finns oändliga tal mellan de som till exempel 0,80001 och 0,80002 … men även de är inte på varandra följande tal för att det finns oändliga tal mellan de också: 0,8000100001…
   Alltså det går bara att ha på varandra följande tal om de är heltal … finns ingen annan möjlig tolkning.

   Pedro Veenekamp
 3. Problemlösning Statistik funkar inte och i Potenser med rationella exponenter finns det ett räknefel.

  GenIT
  1. Hej, Vi har fixat denna video så att den fungerar och även lagt till ett interaktivt test på statistik. Vi fixar räknefelet i videon om potenser snarast!

   Simon Rybrand

Endast premiumkunder kan kommentera. Prova Premium!

Prova Premium i 7 dagar för 9 kr

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: