Funktioner med parametrar i python (programmering, Matematikvideo)

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller
Matematik och Programmering

Funktioner med parametrar i python

Video

Video, text & övningsfrågor av: Simon Rybrand

När du programmerar funktioner så kan du skicka in argument i en funktions parametrar. Här visar vi hur detta går till i programmeringsspråket python.

Övning

Du hittar frågeställningarna som kommentarer precis här nedanför (Texten efter kommentaren # och numret på frågan). Förslag på lösning hittar du i filen correctanswer.py som du hittar om du klickar på dokumentikonen .

Är du ny här? Så här funkar Matematikvideo PREMIUM


  • 600+ pedagogiska videolektioner till hela gymnasiet och högstadiets matte.
  • 4000+ typiska övningsfrågor med tips och fullständiga förklaringar.
  • Heltäckande för din kurs, slipp leta efter videos själv på Youtube.
  • Träning inför nationella prov och högskoleprovets matematik.
PROVA FÖR 9 kr
Prova i 7 dagar för 9 kr, sedan endast 89 kr/mån.
Ingen bindningstid, avsluta prenumerationen när du vill.
1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
1
Du måste vara inloggad för att rösta.
Loading...

Övning

Interaktiva övningar finns nedanför videon.

Text

Något som är väldigt användbart när du programmerar funktioner är att kunna använda sig av parametrar i funktionen. På det viset kan du skicka in ett tal eller en sträng i funktionen och låta funktionen göra något med detta.

Exempelvis kan det vara så att du ibland behöver göra om strängar till små bokstäver eller beräkna summor av tal. Då behöver du bara skriva en funktion som gör detta för dig varje gång som du behöver det.

Parameter och argument

Funktioner med parameter

Man brukar använda sig av begreppen parameter och argument när man skriver funktioner. En parameter är det som du kallar det som skickas in i funktionen. In i denna parameter skickar du ett argument, t.ex. ett tal, som sparas i parameternamnet.

Exempel på en funktion med en parameter

Nedan hittar du ett exempel på en funktion som kan ta emot en parameter som är döpt till mynumber. I funktionen så multipliceras sedan denna parameter med 100 och resultatet returneras. I exemplet nedan använder vi talet 7 som argument. Det är alltså argumentet 7 som skickas in i funktionen och sparas i parametern mynumber.

def multiply(mynumber):
  return mynumber*100

answer = multiply(7)
print(answer)

> 700

Här ovan får vi ut resultatet 700 då beräkningen $7\cdot100=700$7·100=700 utförs. Detta returneras från funktionen och vi kan då använda oss av det och skriva ut det i konsolen.

En funktion behöver inte begränsas till att bara ta emot en parameter, den kan ta emot två eller ännu flera om det behövs. Argumentet som skickas in behöver heller inte begränsas till tal eller strängar utan listor (arrays), objekt eller booleans kan också skickas in i en funktion. I nästa lektion går vi igenom hur en funktion som tar emot flera parametrar skrivs.

Endast premiumkunder kan kommentera. Prova Premium!

Prova Premium i 7 dagar för 9 kr

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: