Högskoleprovet

71
LEKTIONER
Kompetenscentrum Gotland

Vill du bli bättre på Matematiken inför Högskoleprovet? I den här kursen kan du snabbt och effektivt träna dina kunskaper inför delarna XYZ, KVA, NOG och DTK på högskoleprovet. Kursen innehåller förklarande och pedagogiska videos, övningar och lösningsförslag till gamla högskoleprov. För dig som tycker matematik är svårt så finns många grundläggande videogenomgångar.

Du har ej tillgång till denna kurs.

Logga in först och/eller kontakta ansvarig lärare för en kopplingskod till just denna kursen.

Innehåll i kursen Högskoleprovet

Högskoleprovet matematik I den här kursen kan du som skall göra högskoleprovet träna inför de matematiska delarna på detta prov. De delar som framförallt behandlar detta är XYZ, KVA, NOG och DTK. Här hittar du både videos och övningar som hjälper dig att se hur man kan lösa dessa uppgifter och vilken matematik som ligger bakom lösningarna. I kursen finns följande material:

  • Se hur uppgifterna kan lösas – Videos med genomgångar på gamla högskoleprov.
  • Lär dig matematiken bakom uppgifterna på provet – Videos på viktiga matematiska delar som algebra, ekvationer, funktioner och geometri för att kunna repetera dessa områden.
  • Träna på uppgifter och få feedback – Övningar där du själv kan testa dina kunskaper på gamla högskoleprov och se lösningsförslag på dessa så att du förstår uppgifterna.
  • Träna på matematiken bakom provuppgifterna – Övningar för att repetera dina matematikkunskaper.

Tips för att lyckas på Högskoleprovet

Träna XYZ, KVA och NOGNär du börjar att förbereda dig inför provet kan det vara bra att ha en strategi för att lyckas så bra som möjligt utifrån dina förutsättning. De allmänna råd som vi brukar ge till de som pluggar matematiken inför provet hos oss är följande:

  • Informera dig om de grundläggande matematiska begreppen. En kort checklista med ord kan vara Potenser och potenslagarna, Ekvationer, Funktioner, Geometri, area, likformighet, volym, vinklar, Index, procent, Sannolikhetslära, Bråk och procent, Statistik, diagram, lägesmått och spridningsmått, median, medelvärde, Sträckor, hastigheter, tid. I den här kursen går vi igenom dessa saker och visar enklare exempel för att du skall förstå innebörden av begreppen.
  • Träna på många gamla prov för att vänja dig vid frågeställningarna. I den här kursen får du hjälp att komma igång med detta och vi visar på olika sätt att lösa uppgifter så att du har något att utgå ifrån.
  • Lär dig vissa bråk och procentsatser utantill, exempelvis att $frac15=20,%=0,2$. Särskilt bra kan detta vara på DTK delen.
  • Öva också upp dig på metoder för huvudräkning och överslagsräkning. Du får inte använda en räknare på provet så det är viktigt att ha bra metoder för detta.
  • Träna gärna delvis under tidspress. Under provet har du begränsat med tid på de olika delarna som skall genomföras. Det är därför bra att träna på denna situation och hur du reagerar när du är under tidspress.

Viktiga länkar inför provet

  • Studera.nu – Information och anmälan till högskoleprovet.

Om Matematikvideo.se

Träna inför högskoleprovet Matematikvideo.se är ett effektivt sätta att få mattehjälp direkt när du studerar matematik på gymnasienivå. Här får du all hjälp du behöver för att lyckas. Vi hjälper till längs vägen, men det är du som gör jobbet. Du väljer i vilket tempo du vill plugga, och på vilket sätt du lär dig matte mest effektivt. Så får du bästa möjliga resultat. Hos oss hittar du förklarande och tydliga videos, övningsuppgifter och kan ställa frågor i kommentarer och i vårt forum. Varje video är kort (6-9 minuter) och superpedagogisk. Du kan se dem när du vill och hur många gånger som helst. Efter att ha sett en video testar du dina nya kunskaper genom att lösa ett par uppgifter. Du samlar poäng, och alla dina resultat sparas. Du kan jämföra dina resultat med dig själv och dina kompisar (om du vill). Du sätter upp mål och ser din utveckling. Vad har jag klarat? Vad bör jag träna mer på? Siffror och former presenterar dina framsteg på ett lättöverskådligt sätt, och alla dina resultat sparas. Läs mer om oss här.