LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Här tipsar vi dig som skall skriva högskoleprovet om våra bästa knep för att lyckas med matematikdelarna.

Högskoleprovet 2017 – Kom igång och förbered dig

2017-02-17 Av Simon Rybrand 0 kommentarer

Ska du skriva högskoleprovet nu i vår 2017 och funderar på hur du bäst och snabbast förbereder dig?

Här hjälper vi dig på vägen och samlar ihop några effektiva tips som förbättrar dina matematikfärdigheter inför provet.

 

Vilka matematikområden är viktigast att plugga på?

I de så kallade kvantitativa delarna (Matematik och statistik) på högskoleprovet så är det framförallt gymnasiets kurs Matematik 1b som utgör grunden.

Personligen brukar jag dock säga att det är rätt bra att även plugga på räta linjens ekvation,  algebran, linjära ekvationssystem från Matematik 2 och i alla fall kika på rationella uttryck från Matematik 3. Alla delar som vi rekommenderar att kunna hittar du förstås i vår Högskoleprovskurs.
Testa en HP lektion direkt

För dig som vill se mer specifika matematikområden att plugga på så kan du kika in i det här blogginlägget med tips om XYZ. Tipsen där gäller även för alla matematikdelar på provet.

Hur tränar man upp sin snabbhet?

För att träna upp sin snabbhet så är det viktigaste att vara trygg med de matematiska grunderna och sedan träna på gamla högskoleprov. Sedan kan du fortsätta och träna ännu mer på gamla högskoleprov och krydda med lite träning på huvudräkningsstrategier och överslagsräkning.

Om du vill dyka ner i sådan tekniker och strategier så har vi skrivit om detta när vi tipsade om DTK delen för ett tag sedan här på bloggen. Där hittar du några riktigt bra tips på det här temat.

Hur är man lugn och metodisk på ett prov?

Ett av de allra viktigaste verktygen för att lyckas på ett prov är att hantera sina känslor kring provet. Många blir naturligtvis nervösa när man skriver ett prov. Potentiellt kan ju högskoleprovet betyda att man kommer in på sin drömutbildning eller inte. Men det finns sätt att hantera sin oro och nervositet!

De allra flesta tycker att kunskaperna känns självklara att träna på inför provet, inte så många pratar om alla de känslor man upplever innan, under och efter provet. Det har visat sig att det fungerar rätt bra att skriva om dessa känslor för att kunna hantera dem.

”By writing down one’s negative thoughts, students may come to realize that the situation is not as bad as they thought or that they are prepared to take it on,” said Beilock, an associate professor of Psychology at the University of Chicago.

”As a result, they worry less during the test.”

Vi har tidigare skrivit om just oro och rädslor kring prov i följande två blogginlägg:

 

För dig som känner så här så rekommenderar vi att du läser igenom detta.

 

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 99 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: