Nyheter inför högskoleprovet 2017 i vår kurs

Vi har nu uppdaterat vår kurs inför högskoleprovet, där kan du plugga och öva inför matematikdelen på högskoleprovet. Alla matematikdelar från provet finns med i kursen och du får möjlighet att öva och gå tillbaka och repetera olika övningar. Vi ger naturligtvis bra och förklarande lösningar på uppgifterna.

I dagarna här lade vi också till ett helt nytt kapitel till kursen där vi fördjupar hur man löser typiska uppgifter om potenser och rotuttryck som ofta dyker upp på provet.

Högskoleprovet – så anmäler du dig

Högskoleprovet är den 21:a oktober 2017, anmälan stängde 1:a september så nu är det försent att anmäla sig men du kan absolut gå in och läsa på studera.nu om hur du anmäler dig till högskoleprovet i vår (2018). Något som inte är försent är att plugga järnet inför höstens högskoleprov om du är anmäld, kika på vår kurs högskoleprovet. Det är också viktigt att du vet vilka delar du ska plugga på och hur du övar upp din snabbhet på provet. Vill du vara ute i riktigt god tid så ska du börja plugga redan nu inför vårens prov, det kan faktiskt vara vägen för att komma in på din drömutbildning.

Tips inför att skriva prov

Det finns flera handfasta råd inför ett prov som faktiskt kan underlätta även om du kan tycka att det låter lite banalt. Det första tipset är ha med dig rätt saker så att du har allt tillgängligt och nära under provtiden.

 • Sen kommer vi till magen. Magen hänger ihop med hjärnan och hjärnan gör åt väldigt mycket energi. Finns det ingen energi i magen så har inte hjärnan något att ta av och kan på så sätt inte heller lösa några matteuppgifter. Det finns fler tips som förklaras mer utförligt här på bloggen i inlägget hjälp att lyckas på provet. Här får du tipsen i kortare version:
 • Ha ordning och med dig rätt saker till provet.
 • Ät bra frukost lunch, mellanmål innan provet, hjärnan löser problem bättre med energi.
 • Bli inte rädd om frågan ställs på ett annat sätt än vad du är van vid.
 • Försök förstå problemet och delarna i det.
 • Skapa en handlingsplan när du vet vad problemet är.
 • Kontrollera resultatet, gå igenom alla dina svar och se över så att du inte missat något.

Här har vi samlat alla blogginlägg vi har om högskoleprovet.

 

Publicerad

Högskoleprovet 2017 – Kom igång och förbered dig

Ska du skriva högskoleprovet nu i vår 2017 och funderar på hur du bäst och snabbast förbereder dig?

Här hjälper vi dig på vägen och samlar ihop några effektiva tips som förbättrar dina matematikfärdigheter inför provet.

Vilka matematikområden är viktigast att plugga på?

I de så kallade kvantitativa delarna (Matematik och statistik) på högskoleprovet så är det framförallt gymnasiets kurs Matematik 1b som utgör grunden.

Personligen brukar jag dock säga att det är rätt bra att även plugga på räta linjens ekvation,  algebran, linjära ekvationssystem från Matematik 2 och i alla fall kika på rationella uttryck från Matematik 3. Alla delar som vi rekommenderar att kunna hittar du förstås i vår Högskoleprovskurs.
Testa en HP lektion direkt

För dig som vill se mer specifika matematikområden att plugga på så kan du kika in i det här blogginlägget med tips om XYZ. Tipsen där gäller även för alla matematikdelar på provet.

Hur tränar man upp sin snabbhet?

För att träna upp sin snabbhet så är det viktigaste att vara trygg med de matematiska grunderna och sedan träna på gamla högskoleprov. Sedan kan du fortsätta och träna ännu mer på gamla högskoleprov och krydda med lite träning på huvudräkningsstrategier och överslagsräkning.

Om du vill dyka ner i sådan tekniker och strategier så har vi skrivit om detta när vi tipsade om DTK delen för ett tag sedan här på bloggen. Där hittar du några riktigt bra tips på det här temat.

Hur är man lugn och metodisk på ett prov?

Ett av de allra viktigaste verktygen för att lyckas på ett prov är att hantera sina känslor kring provet. Många blir naturligtvis nervösa när man skriver ett prov. Potentiellt kan ju högskoleprovet betyda att man kommer in på sin drömutbildning eller inte. Men det finns sätt att hantera sin oro och nervositet!

De allra flesta tycker att kunskaperna känns självklara att träna på inför provet, inte så många pratar om alla de känslor man upplever innan, under och efter provet. Det har visat sig att det fungerar rätt bra att skriva om dessa känslor för att kunna hantera dem.

”By writing down one’s negative thoughts, students may come to realize that the situation is not as bad as they thought or that they are prepared to take it on,” said Beilock, an associate professor of Psychology at the University of Chicago.

”As a result, they worry less during the test.”

Vi har tidigare skrivit om just oro och rädslor kring prov i följande två blogginlägg:

 

För dig som känner så här så rekommenderar vi att du läser igenom detta.

 

Publicerad

Nya Fysik- och Matematiklektioner och nytt interaktivt material

Just nu är det fullt ös på kontoret här på Matematikvideo och vi lägger upp nya lektioner, övningar och färdiga prov varje vecka. I det här blogginlägget vill vi berätta mer om vad som är nytt och vad som händer framåt i vår tjänst.

Uppdateringar i Fysikkursen

I vår fysikkurs Fysik 1 har vi nu slutfört kapitlet om krafter och påbörjat ett nytt kapitel om rörelsemängd. Här finns det nu lektioner om följande områden.

Nytt Kapitel om Andragradsfunktioner

Till vår kurs till Matte 2 har vi nu gjort en stor uppdatering av innehållet. Först ut var en uppdatering på andragradsekvationer och nu har vi lagt ut 8 nya lektioner med video, övningar och texter på området andragradsfunktioner. De nya lektionerna är följande

Nytt färdigt interaktivt material

Till dig som är lärare så har vi en sida där vi samlar allt färdigt interaktivt lärarmaterial. Här har vi nu skapat en helt ny funktionalitet där man enkelt kan testa hur trigonometriska funktioner ser ut om amplitud, periodicitet och olika förskjutningar ändras. Du hittar detta material här.

 

 

Publicerad

Nya lektioner till Fy 1, Ma 2 och nytt i läxförhör

I det här blogginlägget berättar vi vad som är nytt hos oss både för lärare och dig som pluggar som privatperson. Den senaste månaden har många saker blivit klara som vi har jobbat med under lång tid vilket är väldigt spännande och kul. Vårt hjälpmedel och läromedel växer så att det knakar och vi tackar för all feedback som vi får från våra användare och som hjälper oss att utveckla rätt saker.

Stor uppdatering i funktionalitet gränssnittet till Läxförhören

test-rapport

Vi har gjort en större uppdatering med förbättringar i systemet som sköter läxförhören. Bland annat är följande nytt:

 • Möjlighet att göra prov i låst helskärmsläge.
 • Kunna dölja elevers svar för att minska fuskrisken.
 • Mer alternativ vad som skall visas för eleverna.
 • Nytt och tydligare gränssnitt.

Logga in hos oss som lärare och gå till Mina Läxförhör för att testa det direkt.

Nytt lärarmaterial – Visa enhetscirkeln

enhetscirkeln

I det här lärarmaterialet blir det enkelt att visualisera enhetscirkeln och kopplingen mellan vinkel och koordinater på cirkeln. Gå till lärarmaterialet.

Nya lektioner med videos och övningar

Här samlar vi alla nya lektioner med videos, texter och övningar. Den senaste månaden har vi fyllt på med mycket övningar till framförallt Matematik 3 men även till Matematik 2 och 5.

Matematik 2a, 2b och 2c

Matematik 3

 • Vi har lagt till 80 övningar i kursen på området Derivata, deriveringsregler och derivata och kurvor. Du hittar kursen här.

Matematik 5

Fysik 1

Publicerad

Nyheter september 2016 – Ekvationsspel och nya lektioner

Här berättar vi om ett nytt ekvationsspel, visualiseringsverktyg för derivata, nya videolektioner och massor av fler övningar.

Nytt lektionsmaterial för Lärare och elever

I verktyget ekvationstränaren kan du träna på att utföra operationer på linjära ekvationer. Här skriver man inte upp hela ekvationen utan endast vilken operation som skall utföras på vänsterledet och högerledet. Med inställningen utmaningen så får du i ett spelliknande format försöka klara alla nivåer (levels) och försöka få så många poäng som möjligt.

ekvationstranaren

Visualisera Derivata

Skall du snart undervisa om derivata och vill ha ett bra verktyg att visualisera derivatans definition? Kolla då in det här verktyget.

visualisera-derivata

Nyheter i vår Lektionsrapport

Vi har fortsatt att förbättra vår lektionsrapport för lärare så att den nu är ännu enklare att använda. Följande är nytt i denna.

 • När man klickar på en fråga visas den längst upp (istället för popup). Sedan kan man enkelt och snabbt navigera mellan frågorna med pilar.
 • Nu kan man även manuellt i efterhand gå in och korrigera och rätta ett svar åt en elev.
 • Om det finns en förklaring så kan man se den också på lektionsrapporten.

För att se lektionsrapporten kan du på kursgruppssidan klicka på följande symbol:
Du kan även gå in på en specifik lektion och klicka på se rapport vid övningarna för att hitta samma material.

Nya videolektioner och övningar

Matematik 2

Till matematik 2abc har vi nu fyllt på de övningar som är kopplade till varje lektion. Sedan tidigare har vi gjort detta till Matematik 1abc och för tillfället ökar vi även på antalet övningar till Matematik 3bc och Matematik 5.

Matematik 4

 1. NP Matematik 4 år 2012 – Uppgift 1-4 – Video och övningar
 2. NP Matematik 4 år 2012 – Uppgift 5-7 – Video och övningar
 3. NP Matematik 4 år 2012 – Uppgift 8-10 – Video och övningar
 4. NP Matematik 4 år 2012 – Uppgift 11-13 – Video och övningar
 5. NP Matematik 4 år 2012 – Uppgift 14-15 – Video och övningar
 6. NP Matematik 4 år 2012 – Uppgift 16-18 – Video och övningar
 7. NP Matematik 4 år 2012 – Uppgift 19-20 – Video och övningar
 8. NP Matematik 4 år 2012 – Uppgift 21-23 – Video och övningar

Fysik 1

 1. Introduktion Krafter – Video och övningar
 2. Friläggning, vektorer och skalärer – Video och övningar
 3. Vektoraddition – fysik – Video och övningar
 4. Vektorsubtraktion – Fysik – Video och övningar
 5. Mäta krafter, skillnaden på massa och tyngd – Video och övningar
 6. Vektorer och trigonometriska funktioner – Video och övningar
 7. Newtons första lag – Video och övningar
Publicerad

Visa derivata snyggt och ny lektionsstatistik

I det här blogginlägget presenterar vi ett antal nyheter för lärare och skolor, bland annat ett nytt lärarmaterial med visualisering av derivata, en ny lektionsrapport, nya övningar och ny funktion till läxförhör samt ett erbjudande till Högstadier.

Erbjudande till högstadier

Har ni på er högstadieskola funderat på att skaffa Matematikvideo? Just nu erbjuder vi högstadiet att köpa tillgång till tjänsten för halva priset då vår kurs är så ny och fortfarande fylls på med material. Hör av dig till info@matematikvideo.se om du är intresserad av detta och vill veta mer!

Visualisera derivatans definition snyggt

visualisera-derivata

Har du funderat på hur man kan visa eleverna derivatans definition på ett snyggt vis? Vi har lagt upp ett interaktivt lärarmaterial som kan användas under lektioner där man undervisar om detta. Du hittar denna här: https://matematikvideo.se/visualisera-derivata/

Ny statistik om lektionsaktiviteten

lektionsrapport

Vi har nu lagt upp en helt ny rapportmöjlighet för dig som vill se elevernas aktivitet med video och övningar på en lektion. Perfekt för dig som vill ge dina elever en läxa innan lektionen och kunna se vilka som sett video, gjort övningar och resultatet på dessa.

Nya funktioner till läxförhören

Vi har lagt till fler inställningsmöjligheter till våra läxförhör. Nu kan du slumpa ordningen på frågor och även svarsalternativen. Du kan även dölja de rätta svaren och förklaringen på frågorna.

Massor av nya övningar

Vi fortsätter även som vanligt att fylla på med massor av övningsuppgifter. För tillfället är det fokus på Matematik 2 och Matematik 3

Publicerad

Nyheter för skolor inför den nya terminen

Här på Matematikvideo börjar vi nu på allvar komma igång med den nya terminen och det känns roligt att berätta att det är mycket som händer och förbättras med vår tjänst. Både för skolor och för privatpersoner. I det här blogginlägget kommer vi framförallt berätta om vad som är nytt för skolor.

Vill du inte missa några nyheter för skolor så rekommenderar vi att du prenumererar på vårt nyhetsbrev.

Börjar det bli dags att beställa inför det kommande året? Kontakta oss då direkt på info@matematikvideo.se

Diagnos inför Matematik 1

På Matematikvideo så jobbar vi kontinuerligt med att skapa färdiga läxförhör och diagnoser och just nu håller vi på med att sammanställa en färdig diagnos som kan användas när eleverna kommer från år 9 och skall börja första året på gymnasiet. Du hittar diagnosen under läxförhör och färdiga läxförhör från Matematikvideo. Ni kan även kopiera detta läxförhör och komplettera med de frågor som ni själva vill ställa.

Nya funktioner till våra digitala läxförhör

Nu ökar vi på funktionaliteten i våra digitala läxförhör/diagnoser med möjligheten att lärare kan dela med sig av läxförhören till andra lärare på skolan. Dessutom har vi gjort alla övningsfrågor hos oss sökbara så att det går ännu snabbare att skapa läxförhören. Som lärare kan man nu även ta del av de helt färdiga läxförhör som vi kommer att utveckla på Matematikvideo. Om du vill ha en introduktion till hur läxförhören fungerar så rekommenderar vi att du kikar in bland våra hjälp och guide videos om detta.

Förbättrad och enklare registrering

Vi har nu förenklat registreringen för skolor och separerat den från våra privatkunder. Som skola behöver ni inte tänka på något alls kring detta då förändringen sköts helt automatiskt.

Mängder av nya övningsuppgifter

Under tidig sommar och nu i augusti har vi passat på att fylla på med hundratals övningsuppgifter, framförallt till Matematik 1 och Matematik 2 men även en del till Matematik 3. Era elever kommer enkelt åt dem genom kurslistorna.

Publicerad

Senaste nytt – Sommarerbjudande, förbättrad navigering och färdiga läxförhör

Läs om de senaste nyheterna från oss och vad som händer under sommaren och hösten. Bland annat om nya filmer och förbättrad navigering på hemsidan.

Sommarerbjudande

sommarerbjudande-650

Det kan finnas många anledningar till att man behöver plugga matte under sommaren. Kanske behöver du plugga upp ett betyg, förbereda dig inför höstens studier eller så läser du kanske en sommarkurs i matte? För dig som under de regniga sommardagarna skall plugga matte så har vi ett erbjudande där privatpersoner kan köpa tillgång till tjänsten för halva priset.

Erbjudandet gäller tom 30/6 så missa inte detta! För att ta del av det här erbjudandet så använder du rabattkoden sommarmatte2016 vid betalningen. Gå till registrering och betalning. Erbjudandet gäller endast privatpersoner.

Nya videos, övningar och läxförhör

Vi fyller hela tiden på med fler och uppdaterade videos, övningar och förbättrade exempel i våra texter. Under den senaste tiden är följande nytt hos oss:

Matematik 3

NP Matematik 3B år 2012 – Uppgift 1-4 – Ny video och övningar
NP Matematik 3B år 2012 – Uppgift 5-7 – Ny video och övningar
NP Matematik 3B år 2012 – Uppgift 8-10 – Ny video och övningar
NP Matematik 3B år 2012 – Uppgift 11-13 – Ny video och övningar
NP Matematik 3B år 2012 – Uppgift 14-16 – Ny video och övningar
NP Matematik 3B år 2012 – Uppgift 17-19 – Ny video och övningar
NP Matematik 3B år 2012 – Uppgift 20-22 – Ny video och övningar
NP Matematik 3B år 2012 – Uppgift 23-25 – Ny video och övningar

Matematik 2

Sannolikhetslära – Introduktion – Nya övningar
Sannolikheter i flera steg – Nya övningar
Träddiagram – Nya övningar
Problemlösning sannolikhetslära – Nya övningar
Statistik – Nya övningar

Nya läxförhör/prov (För lärare)

Diagnos från År 9
Linjära ekvationer – träna mera
Enkla linjära ekvationer
Vinkelräta linjer – Matematikvideo läxförhör

Förbättrad navigering

I dagarna släpper vi även en helt ny navigering på sidan. Du som använder dig av oss kommer i början att knappt märka någon större skillnad mer än att det kommer att finnas en ny och anpassad meny för dig som är inloggad längst upp på sidan. Detta gör vi att för att det skall gå snabbare att hitta fram till just det som du söker hos oss.

Publicerad

Om vår kurs till Fysik 1 – Intervju med Daniel

På Matematikvideo tittar hela tiden på att utöka vårt kursutbud. Senaste kursen som vi släppte var Matematik för högstadiet och nu tänkte vi att det var dags att presentera vårt arbete med kursen Fysik 1 genom att intervjua vår fysiklärare Daniel Johansson som jobbar tillsammans med oss för att göra fysiklektioner. Ännu är vi i början av detta arbete men vi tyckte ändå att det kunde vara intressant att intervjua Daniel där han berättar lite om vem han är och vad han blir inspirerad av och vilka tips han har till dig som pluggar fysik.
solsystemet

Hej Daniel, kan du berätta lite om dig själv och vad du gör just nu?

Hej! Just nu jobbar jag delvis med utveckling av material till fysik 1 kursen här på matematikvideo men har även en deltidstjänst som matematiklärare på en gymnasieskola. På fritiden blir det inte lika mycket fysik och matematik för tillfället utan då blir det mer klättring och handarbete.

Vad blir du inspirerad av?

Jag har lätt att bli inspirerad av andra personer, gärna människor som håller på med intressant matematik och fysik – antingen på fritiden eller i yrket.

Vad gör du här på Matematikvideo?

Det kan faktiskt variera lite. Min huvudsakliga syssla är just nu att arbeta med videomaterial för fysik 1 kursen, men emellanåt skriver jag också uppgifter till matematik kurserna eller diskuterar utvecklings möjligheter med Simon.

Vilken utbildning har du?

Direkt efter gymnasiet valde jag att läsa fysikprogrammet på GU, detta är en 5-årig s.k. naturvetarutbildning. Efter att jag hade läst mina tre första år (dvs kandidatprogrammet) så valde jag dock att ta en paus på ett år och läsa kurser i teoretisk filosofi och logik istället. Sedan fortsatte jag med fysiken och läste ett masterprogram i fysik och astronomi. Eftersom jag nu på senare dagar har halkat in på läraryrket så har jag också börjat läsa kurser som till hösten 2016 kommer att leda till en lärarexamen.

Vad tyckte du om ämnena fysik och matematik på gymnasiet?

Jag visste väldigt tidigt att fysik kan vara väldigt intressant, men jag tyckte att gymnasiekurserna inte riktigt bejakade det. Istället började jag läsa böcker i fysik på fritiden och la tid på gymnasiefysiken först när det behövdes. När det kommer till matematiken så tyckte jag den var mer intressant, redan från årskurs ett på gymnasiet.

Hur upplevde du att det var att gå från att plugga matte/fysik på gymnasiet till att plugga dessa ämnen på högskolan?

På högskolan så krävs det ett större eget ansvar från eleverna. Många lärare har ett material som de ska gå igenom och när de har gjort det så är det färdigt. Det finns inte alltid tid för att reda ut alla missförstånd, utan har man inte förstått allt på lektionen så får man diskutera med sina klasskamrater efteråt.

Om du som lärare skulle ge ett eller flera tips till den som vill lära sig fysik så effektivt som möjligt, vilka skulle det vara?

Mitt tips skulle vara att man ska lyssna på det som man känner att man inte förstår. Att inte förstå något är inte en nackdel, det är en möjlighet att fördjupa sin kunskap genom att läsa på om ämnet. Alla elever har saker i kurser som de tycker känns krångliga, men det är de lever som inte ger sig, utan sätter sig ned och försöker reda ut det krångliga som i slutändan får en helhetsbild av hur saker hänger ihop.

Publicerad

Att härleda exakta trigonometriska värden

Du som läser en kurs på gymnasiet som innehåller trigonometri har säkerligen ett flertal gånger suttit och kikat i formelbladet för att ta reda på exakta trigonometriska värden. De allra flesta av oss är förstås nöjda med att denna information finns i formelbladet men det kan också vara intressant att ta reda på hru man faktiskt kan härleda exakta trigonometriska värden.

exakta-trigonometriska-varden

I det här blogginlägget tänkte jag visa några av dessa härledningar för dig som är intresserad av detta. Det är faktiskt inte särskilt svårt så blir inte avskräckt utan ge det en chans. Dessutom är det mycket bra träning på att förstå geometri, trigonometri och enhetscirkeln.

Exakta värden för vinkeln $45°$

När vi skall ta fram värden för sinus, cosinus och tangens så kan vi utgå från en kvadrat med sidorna 1. Vi drar en diagonal mellan två av hörnen och denna blir då enligt pythagoras sats $\sqrt{2}$ och vinkeln nere vid diagonalen blir $45°$. En bild på detta ser ut på följande vis:

Exakta trigonometriska värden vinkeln 45

Vi kan nu få fram exakta trigonometriska värden för sinus, cosinus och tangens. Dessa är

$ tan(45°)=\frac{\text{motstående katet}}{\text{närliggande katet}} = \frac11=1 $

$ sin(45°)=\frac{\text{motstående katet}}{\text{Hypotenusan}} = \frac{1}{\sqrt{2}}= $ $\frac{1·\sqrt{2}}{\sqrt{2}·\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2} $
Vi förlänger täljare och nämnare med $ \sqrt{2} $ så att vi får heltalsnämnare.

$ cos(45°)=\frac{\text{motstående katet}}{\text{Hypotenusan}} = \frac{1}{\sqrt{2}}= $ $\frac{1·\sqrt{2}}{\sqrt{2}·\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2} $
Vi förlänger täljare och nämnare med $ \sqrt{2} $ så att vi får heltalsnämnare.

Exakta värden för vinkeln $60°$ och $30°$

För att få fram exakta trigonometriska värden för $60°$ och $30°$ så använder vi istället en liksidig triangel, dvs en triangel där alla sidor är lika långa och alla vinklar är $60°$. Sidorna i den liksidiga triangeln är alla 1. Vi markerar även ut höjden och vinkeln $30°$ uppe vid toppen på triangeln och att halva längden på bassidan är $0,5$.

Vi kan också beräkna höjden med pythagoras sats så vi får den till $ \sqrt{1^2-(\frac12)^2}=\sqrt{1-\frac14}=\sqrt{\frac34}=\frac{\sqrt{3}}{2} $.

Med en bild ser detta ut på följande vis:

Exakta trigonometriska värden vinklarna 30 och 60

Nu använder vi figuren för att ta fram de exakta trigonometriska värdena.

$tan(30°)=\frac12 \big/ \frac{\sqrt{3}}{2} = \frac{2}{2\sqrt{3}}=\frac{1}{\sqrt{3}}$

$sin(30°)=\frac12 \big/ 1 = \frac{1}{2}$

$cos(30°)=\frac{\sqrt{3}}{2}\big/ 1 = \frac{\sqrt{3}}{2}$

Exakta värden för vinkeln $60°$ blir

$tan(60°)= \frac{\sqrt{3}}{2} \big/ \frac12 = \frac{2\sqrt{3}}{2}=\sqrt{3}$

$sin(60°)=\frac{\sqrt{3}}{2}\big/ 1 = \frac{\sqrt{3}}{2}$

$cos(60°)=\frac{1}{2}\big/ 1 =\frac12$

Exakta värden för vinklarna $0°$, $90°$, $180°$, $270°$ och $360°$

När det gäller vinklarna $0°$, $90°$, $180°$, $270°$ och $360°$ så kan vi utgå från enhetscirkeln för att ta fram dessa värden. På enhetscirkeln gäller att radien är $1$ och att
$sin v = \frac{y}{1} = y$ (y-koordinaten på cirkelns rand)
$cos v = \frac{x}{1} = x$ (x-koordinaten på cirkelns rand)

Tangens för de olika värdena får genom sambandet $ tanv=\frac{sinv}{cosv} $

Med en bild ser detta ut på följande vis.

exakta-trigonometriska-varden-0-90-180-270-360

Alla värden här är alltså

Vinkel $sinv$ $cosv$ $tanv=\frac{sinv}{cosv}$
0 1 0/1 = 0
90° 1 0 1/0 ej definierat!
180° 0 -1 0/-1 = 0
270° -1 0 -1/0 ej definierat!
360° 0 1 0/1 = 0

Exakta värden för vinklarna $120°$, $135°$ och $150°$

Vi kan även använda oss av att vi vet exakta värden för vinklarna $30°$, $45°$ och $60°$ samt det vi vet om enhetscirkeln för att ta fram exakta trigonometriska värden för  $120°$, $135°$ och $150°$. Det vi då använder oss av är att $ 180°-60°=120° $, $ 180°-45°=135° $ och $ 180°-30°=150° $. Vi kan rita ut dessa vinklar på följande vis:

exakta-varden-120-135-150

Det som är viktigt att uppmärksamma i den här bilden är att vinkeln $60°$ är på samma höjd som vinkeln $120°$, dvs den har samma y-värde men x-värdet har bytt tecken till minus. På samma vis är det med vinklarna $45°$ och $135°$ samt vinklarna $30°$ och $150°$.

Alltså kan vi sammanställa de exakta trigonometriska värdena i följande tabell.

Vinkel $sinv$ $cosv$ $tanv=\frac{sinv}{cosv}$
120° $\frac{\sqrt{3}}{2}$ $-\frac12$ $-\sqrt{3}$
135° $\frac{\sqrt{2}}{2} $ $-\frac{\sqrt{2}}{2}$ $-1$
150° $\frac{1}{2}$ $-\frac{\sqrt{3}}{2}$ $-\frac{\sqrt{3}}{3}$

Härleda exakta trigonometriska värden – Sammanfattning i tabell

Nu är vi redo att samla alla dessa exakta trigonometriska värden i en tabell som liknar det du hittar i formelbladet.

Vinkel $sinv$ $cosv$ $tanv=\frac{sinv}{cosv}$
0 1 0
30° $\frac{1}{2}$ $\frac{\sqrt{3}}{2}$ $\frac{1}{\sqrt{3}}$
45° $\frac{\sqrt{2}}{2} $ $\frac{\sqrt{2}}{2} $ 1
60° $\frac{\sqrt{3}}{2}$ $\frac12$ $\sqrt{3}$
90° 1 0 ej def.
120° $\frac{\sqrt{3}}{2}$ $-\frac12$ $-\sqrt{3}$
135° $\frac{\sqrt{2}}{2} $ $-\frac{\sqrt{2}}{2}$ $-1$
150° $\frac{1}{2}$ $-\frac{\sqrt{3}}{2}$ $-\frac{\sqrt{3}}{3}$
180° 0 -1 0
270° -1 0 ej def.
360° 0 1 0

 

Publicerad