Att kämpa med matematik och att lyckas

LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Att kämpa med matematiken – del 2

2012-08-30 Av Simon Rybrand 34 kommentarer

I den första delen i den här bloggserien om att kämpa med att klara av matematiken så skrev jag framförallt om motivation och att vara medveten om den röda tråden som slingrar sig genom matematisk kunskap.

Det är många som kämpar med just det här ämnet i Sverige och istället för att strunta i att läsa det (som det debatterats om i tidningarna) så tycker jag det finns bättre vägar för att faktiskt lära sig det här väldigt viktiga ämnet.  I det här blogginlägget tänkte jag att vi fortsätter med några smarta knep för att lära sig mer effektivt samt att ha bra rutiner i sina studier.

Beskriv din egen process och lär dig mera

En av de största forskningsrapporter som gjorts om vilka inlärningsmetoder och klassrumsmetoder som är effektivast och påverkar studierna mest kallas för Hattie studien (av John Hattie). Där har man gjort en metastudie på vilka faktorer som påverkar inlärningen bäst och kommit fram till att faktorer som läxor, klasstorlek eller kön inte påverkar inlärningen särskilt mycket. Däremot så påverkar faktorer som självbedömning, självutvärdering eller konstruktiv feedback från läraren inlärningsprocessen mycket mer.

En av de allra bästa metoderna för att lära sig är att bedöma eller beskriva sin egen inlärningsprocess själv. Det finns t.o.m. forskning som tyder på att detta kanske är en av de allra största faktorerna för ökad inlärning (Se faktaruta till höger).

Så när du pluggar kan ett tips vara att skriva lite om hur det har gått under dagen, vad hade du svårt med? Vilka begrepp lärde du dig och vilka behöver du träna mera på? Det finns flera olika fördelar med detta, särskilt för dig som har svårt för matematik.

 • Genom att skriva ner dina frågor hjälper du hjärnan att komma på svaret. Det finns exempel på där sådana frågor klarnar efter en natts sömn eller att man är extra redo för svaret när det väl dyker upp. Det är alltså viktigt att medvetandegöra sig själv om de frågor man har.
 • Ett sätt att lära sig mycket och det snabbt och effektivt är att rätta sig själv. Testa att göra några uppgifter utan facit för att sedan försöka bedöma dessa uppgifter.
 • Du kommer förstås även att på ett bättre vis se din egen inlärningsprocess. När du ser tillbaka på denna kommer du se att du har lärt dig mycket vilket ger dig självförtroende för att gå vidare.

Svårt att komma igång – Gör bra och enkla rutiner

I början av en ny kurs brukar jag alltid fråga mina elever vilket betyg de siktar på. Följdfrågan på detta är förstås hur de tror att de skall nå just dit? De allra vanligaste svaren brukar vara att jag skall plugga hårt, plugga mycket eller att hänga med hela tiden.

Det här är väldigt intressant för att det antagligen stämmer med hur du kan lyckas med en kurs i matematik. Men jag skulle vilja poängtera att det finns olika sätt som också varierar i effektivitetsgrad på hur du pluggar hårt! Det behöver inte låta så otroligt jobbigt och svåröverkomligt.

Mitt råd här är att istället för att plugga hårt dagen innan provet eller läxförhöret så plugga hårt genom att dela upp pluggandet i mindre pass men med en högre frekvens. Istället för att samla ihop allt i en stor hög så bestäm dig för att ta plugga matte 30 – 60 minuter per dag två eller tre dagar varje vecka.  Varje studiepass kommer då att kännas mer överkomligt och lätthanterligt. Dessutom ger du din hjärna tid att smälta ny kunskap och fördjupa denna.

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Diskussion

 1. Selma skrev

  Hej,
  Har läst igenom eran inlägg och jag känner mig som världens dummaste för att jag inte har godkänt matte. Matte har aldrig varit min starka sida sedan ettan, och pga många sjukhusvistelse under skoltiden har jag aldrig kommit ikapp. Dels för att min lärare blev irriterad på mig för att jag inte förstod och gav mig en utskällning. Kanske på grund av detta har jag total blockerat min hjärna när det gäller matematik.
  Förr kunde man välja hemspråk istället för matte, vilket jag tycker i dagsläget var väldigt dumt av systemet.
  Har försökt att plugga upp ämnet på komvux och lyckades bara bli godkänd i matte grund D. Har väldigt väldigt svårt för matte fortfarande och jag är 40 år. Jag skäms verkligen över att inte har klarat detta ämne. Vill så gärna men får inte polletten att trilla ner och detta problem har bromsat mina framtida planer för studierpå högskolan.
  Har pluggat upp andra ämnen med mycket goda resultat men inte matten.
  Skatta er lyckliga ni som har godkänt betyg för jag vet inte hur jag ens kommer dit.
  Tack för en väldigt bra blogg!
  Mvh,
  SB

 2. laaraa skrev

  hej jag har svårt att komma ihåg nåt typ jag glömmer så snabbt när lärare förklarar mig hur ska jag göra jag glömmer men varför glömmer jag så snabbt TACK

 3. viola topalli skrev

  Hej jag har matte 2c och känner att det inte går så bra allt jag lär mig typ glömmer jag bort nästa dag vet inte vad jag ska göra för att jag ska lär mig det.

 4. Kajsa Hansson skrev

  Hejsan!
  Jag går i nionde klass och ska inom kort välja till gymnasiet. Mitt val är tänkt att gå på natur-estet, då jag tycker att NO är fantastiskt roligt, men jag har lite svårare för matten. I grund och botten är jag lättlärd när det gäller grunderna, men när det kommer till problemlösning så får jag svårt att använda mina matematiska kunskaper på rätt sätt. Jag har ett C i betyg just nu och är orolig över ifall jag kommer klara av matte C på natur med åtminstone ett betyg högre än ett E. Jag vill så gärna bli duktig på matte då det är väldigt fascinerande, men bortsett från personliga anledningar: skulle en elev med C i betyg klara av matte C?
  Vänliga hälsningar,
  Kajsa 🙂

 5. Alexander Johnsson skrev

  Glömde nämna att jag undrade bara om några tips på hur jag kan lära mig att komma ihåg metoder man använder. Att läsa matten om och om igen är kanske en bra Ideé men det är ganska fullt tempo i Matte 1 C och jag tror att det blir ganska så stressigt om man ska gå igenom en hel mattebok och ha prov nästa vecka tillexempel.

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Tycker att du redan nu är på rätt spår när du reflekterar över din situation och funderar på vad som passar just din inlärning.
   De tips vi har är de som nämns i denna text.

 6. Alexander Johnsson skrev

  Tjena. Läser matte 1C och redan på första provet i skolan så fick jag F på matten. Jag vill lära mig matte och jag tycker att det är jätte roligt när man faktiskt kan räkna matte. På lektionerna när vår matte lärare har genomgång så förstår jag oftast vad han snackar om, men när väll jag börjar jobba så fastnar jag och läser tipsen på första sidan av kapitlet om och om igen för att kunna räkna ett enda tal. Jag tror att jag har det väldigt svårt med att komma ihåg vilka slags teknik jag ska använda för att räkna ett tal. Jag blandar ihop massa andra olika tekniker och metoder som man använder för att räkna. Jag kan räkna men det går inte så bra just nu. Jag glömmer och blandar matte metoder väldigt lätt.

 7. IzaReBEri Feherayy skrev

  Hej jag behöver hjälp med matte inte allt men särskilt problemlösning. När jag gör en problemlösning upgift så vet jag inte riktigt vad jag ska gör. Det är bara blankt i huvudet.

 8. Feysall skrev

  Jag har svårt med matte men inte allt särskilt problemlösning. När jag börjar göra en problemlösning upgift så vet jag inte vad jag ska komma på. Jag menar att vet inte vad jag ska börja med. Snälla ge mig några tips hur man blir säkrare på problemlösning.

 9. Donna skrev

  Hej! Jag läser matte 2C nu. Jag brukar inte bli nervös inför prov men just matten så blir jag alltid så nervös vilken resulterar till ett kasst betyg. När jag gör uppgifter i boken går det bra, men så fort jag sätter mig ned för att skriva ett matteprov så glömmer jag bort allting. Blir nervös för att betyget sätts efter 1 termin och jag tänker alltid ”nu har jag chans att få ett bättre betyg”. Hur ska jag göra för att lugna ned mig?

  Med vänliga hälsningar Donna

 10. Mathias skrev

  Jag läser matematik 4 efter att ha läst b-serien (alltså samhällskunskap). Jag har svårt med matten i boken då jag tycker att instruktionerna handlar om något helt annat än vad uppgifterna gör. Jag klarar kanske de 3-4 första A-uppgifterna om jag har tur, sedan måste jag googla eller använda mathleaks för att förstå hur jag ska räkna uppgifterna. Hittills har jag läst kapitel 1-2 och kan inte räkna en enda C-uppgift. Skrev ett prov på kapitlena och fick ett F..

  Jag var inte särskilt motiverad när jag läste in matematik 3b och fick ett svagt E. Detta för jag tänkte ”det kan vara bra om jag vill läsa samhällsplanering på universitet” och sen kom jag på att jag vill bli biolog vilket kräver matematik 4…

  Kan tillägga att jag inte tror jag har svårt eller lätt med matematik, jag är mer av en medelmåtta. Jag läser fysik 1 helt utan problem med matematiken

  Har du nåt tips på hur jag ska räkna uppgifterna som boken inte ens skriver hur man ska räkna? För just nu känns det som att räkna hela c-serien är vad jag måste göra och då hamnar jag efter i allt annat

  1. Simon Rybrand skrev

   Det är alltid svårt att veta vad det är som krävs för att man skall ta nästa steg i sina mattekunskaper.
   Kanske att det är när du möter problemlösningsuppgifterna som du har problem? Då det är uppgifter som bygger på teorin men som ställs lite annorlunda. Då tror jag ofta det kan hjälpa att se till att man förstår alla begrepp, formler och satser så bra som möjligt. Det blir lättare att klara svårare uppgifter då.
   Man kan även fundera igenom om det är något som man har missat från tidigare kurser eller kapitel och behöver repeteras. Ibland kan man behöva gå lite tillbaka för att komma framåt.
   Sedan så är det ju så när du möter nya problemställningar så kommer det alltid att kännas svårt i början, men ju mer man tränar på det desto enklare blir det.
   Denna process kan kännas lite trög i början men blir bättre med tiden.
   Fortsatt lycka till och kämpa på!

 11. ... skrev

  Hej
  Jag läser matte 1c och har inte svårhet med matte under lektioner när läraren går igenom gång i klassen , men problemet är att när jag skriver provet , då kan jag nästan aldrig klara problem lösnings uppgifter det därför får jag inte mer en E i betyget , jag vet inte Vad gör jag för fel när jag pluggar.. Behöver tips!

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej!
   Det är många som upplever precis samma sak som dig att det är just proven som kan vara problemet. Vi har därför skrivit en artikel där vi ger våra tips på hur man kan lyckas med matteprovet.

 12. Nadine skrev

  Hej, Jag har jätte svårt för matematik och klarade nästan inte Ma2a jag fick komplettera tre kapitel en vecka innan sommarlovet för att ens kunna får E och nu har jag ma2b och har redan fått F på både kap 1 och 2. Jag mår dåligt av detta. Alla mina vänner klara proven förut jag. Är smart i alla ämne förut matematik och jag behöver ma2b för den utbildning jag vill läsa sen. Har du några tips på vad jag ska göra ?

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Jag brukar alltid rekommendera att börja fundera på vad (tex områden, begrepp, metoder) som just du har svårt får. Det kan ta lite tid att komma på vad det är som är svårt men det kan vara värt det. På det viset kan du kanske ta reda på vad det är som du har missat i ett tidigare moment. Detta är viktigt för att det du läser just nu kanske bygger på något som du tidigare kanske inte har förstått. Det är lite detektivarbete men det är ett väldigt viktigt detektivarbete. Så skriv gärna ner dessa saker och reflektera kring dessa.

 13. A. skrev

  Ska tillägga att jag i högstadiet hade lätt för matte, det var i gymnasiet allt sket sig pga andra anledningar som sänkte mitt engagemang. Tog mig igenom a, b och c-kurserna utan att riktigt förstå hur det gick till. Om jag inte missminner mig fick jag till och med VG i a och b-kurserna…
  Mitt problem har väl varit lite att min hjärna springer före, i alla fall på högstadiets matte-nivå, innan allt hängde på formler osv, jag får fram rätt svar snabbt och måste ägna mer tid åt att gå baklänges i tankarna för att förstå hur jag fick fram svaret.

  Mvh,
  A.

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Det är svårt att svara på om du har tillräckligt med tid för att läsa in Matematik 4, det hänger ju så mycket på personliga faktorer som hur motiverad man är och hur mycket förkunskaper man har.
   Men jag är optimist och tror att det mesta är möjligt med engagemang och att man verkligen vill plugga! Ofta är ju fallet när man läser in kurser att man har ett tydligt mål med varför man pluggar och är därmed mycket mer motiverad än vad man kanske är under grundskola/gymnasiet.
   Mitt råd till dig är att repetera ganska mycket av det äldre materialet när du läser matematik 4. På det viset kan du hela tiden fånga upp den röda tråden som leder fram till just det materialet du läser i matematik 4.
   Kämpa på och fortsatt lycka till med pluggandet!

 14. A. skrev

  Hej!
  Om en vecka börjar jag läsa matematik 4 på distans och är lite smånervös… Jag läste matte C (Ma3?) för nästan fyra år sedan på gymnasiet och det enda jag kommer ihåg är att jag knappt kom igenom kursen med godkänt. En dålig period i livet gjorde att jag inte hängde med alls i skolan. Nu ska jag som sagt läsa in matematik 4, PÅ TOLV VECKOR. Fram tills jul, sista momentet är nationella provet i december…

  Är detta möjligt? Jag ska även läsa fysik 1a inom samma tidsram. Utöver det går jag en yrkeskurs tre dagar i veckan. Min planering är som så att jag ska sitta på biblioteket två och en halv dagar i veckan och plugga. Utöver det läsa teori minst en timme varje kväll de dagar jag går yrkeskursen. Jag planerar att låta söndagar få vara oplanerade för att ha nåt att se fram emot, sen är det möjligt att jag läser lite i t.ex. fysikboken på söndagskvällen ändå. Låter det som alldeles för lite studietid? Eller har jag möjligtvis en chans till E?

  Jag vet alltså inte ens vad sinus och cosinus är m.m. har ingen koll på funktioner f(x)?, allt sånt. Jag känner igen det sistnämnda, likaså derivata osv. Jag känner igen begreppen, men kommer inte ihåg hur det tillämpas eller vad de överhuvudtaget innebär. Så, har du tips på vad jag ska läsa på om från tidigare kurser innan jag sätter igång med ma4? Jag vet att jag behöver gå tillbaka till pythagoras sats för att få historien bakom sin, cos och tan t.ex.

  Mvh,
  A.

 15. Meme skrev

  Hej, jag läser Mat01c på gymnasiet och har det väldigt svårt, jag försöker verkligen att lyssna på genomgångarna men oftast så förstår jag ingenting alls, läraren går genom en hel del men jag förstår ändå ingenting och det är omöjligt för mig, jag försöker lyssna jag försöker göra frågorna men det är jätte svårt och läraren har svårt att ge mig den hjälp jag behöver för att klara av matten därför att vi är ungefär 30 pers i min klass, jag undrar om man kan få en privat lärare som kan hjälpa bara mig och gå genom matten med mig detaljerat och noggrant så att jag klarar av det, oftast så är det väldigt svårt för mig att koncentrera mig därför att jag tappar fokus helt då det är så många i klassen som pratar om olika saker, och om jag sitter utanför klassrummet så klarar jag inte av matten för att jag verkligen behöver hjälp hela tiden, jag undrar om skolor kan fixa en extra lärare eller privat lärare som man kan gå till och som kan sitta typ ensam med en och hjälpa till så fort man behöver?

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Det är nog väldigt olika hur detta fungerar på skolorna. På en del skolor finns det läxhjälp som man kan gå till på andra inte. Har du frågat din lärare eller klassmentor om det finns sådan resurser på din skola? Om inte, börja med att göra det. Det första steget för dig att ta tag i dina mattestudier är att be om hjälp så att du inte fastnar i detta. Fortsatt lycka till!

 16. Abi skrev

  Hej! Jag är jättedålig på matte aså jag vill verkligen lära mig matte men helt plötsligt när jag har lektionen är jag ej kontrasterad! Jag kollar alltid på facit för att Läraren ska tro att jag har gjort något!

  Har nån några förslag hur jag kan lära mig matte??

  1. Simon Rybrand skrev

   Det kanske inte är så bra att du gömmer för din lärare att du har svårt för uppgifterna? Bättre att du kanske tar mod till dig och säger att du tycker att det är svårt om det känns ok?
   Annars så tycker jag att en väldigt viktig sak är att hela tiden vara noggrann med att ta reda på de sakerna som du inte förstår. Om det exempelvis är ett begrepp som du inte förstår i en uppgift så undersök vad detta betyder. Om det då är något som du missat från ett tidigare moment så lär du dig det då.
   Hoppas att detta hjälper dig framåt i din inlärning av matematik!

 17. Alejandro skrev

  Hej! Jag går i 8:an och jag ska börja 9:an efter sommarlovet och det går bra på på alla ämnen men matte går det verkligen skit ;( och jag måste verkligen plugga på matte och helt ärligt jag tror att jag inte ens kan grunden och därför har jag bestämt att jobba extra hårt så att jag klarar 9:an hälst med ett E i matte men annars siktar jag högre. Finns det några tips för att kunna plugga inför prov och kunna plugga på grunderna nu när man går i åttan. Jag brukar alltid ligga efter på matteboken och när det är ett prov på ett kapitel så har jag inte ens räknat klart på kapitlet i matteboken. Jag ligger verkligen efter i matte och jag vill vara lycklig för mitt framtids jobb. Så tips på hur jag ska plugga nu för att kunna lyckas med matte i Grundskolan och gymnasiumet Matte A och B. Tack så mycket om ni ger mig bra tips och det här matte betyget betyder väldigt mycket för mig!! 🙂 🙂 :)✌

  1. Simon Rybrand skrev

   För det första är det väldigt bra att du är motiverad och att du vill plugga matematik. Du skriver att du funderar på om du kan grunderna så mitt tips är att du börjar att skriva ner de gånger då du inte förstår eller klarar en uppgift. På det viset märker du snart vilka grunder du inte kan och du kan plugga mer på dem.
   Tyvärr har vi ännu inte så mycket hos oss om grundläggande högstadiematematik även om vi kommer att göra sådana lektioner här också.
   Fortsatt lycka till och kämpa på!

 18. Ulrika skrev

  Intressant

 19. Hampus skrev

  Hejsan, jag håller just på med matematik 2a just nu och det känns så svårt… haft hjärnblödning sedan tidigare och kämpar på… jag ska försöka ta kursen på distans, det verkar bättre än o sitta i ett klassrum. Jag är 22 år och hoppas att jag verkligen klarar den kursen, jag lägger ner runt 60 min varje dag genom att kolla på matematik videos.

  1. Simon Rybrand skrev

   Det låter bra att du tränar varje dag. Det tror jag är en bra rutin och mycket bättre än att göra allt på en gång. Fortsatt lycka till!

 20. Daniel skrev

  Så otroligt besviken över mitt senaste resultat på ett matteprov. Fick B i provet innan men i just detta prov kändes det som att inget gick som det skulle. Kan bero på att jag under detta kapitlet inte fattade mycket och använde mycket facit för att förstå. Pluggar hyfsat mycket och har ambitioner för att nå maxbetyg men vet inte hur jag ska nå dem, behöver tips!

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej
   Som lärare har jag ofta varit med om att elever har presterat bra på ett prov och sedan har det gått sämre på nästa. Mitt tips är att se att en kurs går under en längre tid och att det viktiga är att du i slutändan har en god förståelse och kunskap om hela kursen. Så ge inte upp! Fortsätt kämpa på och fundera på varför det gick dåligt och vad du behöver träna mera på.

 21. jennykristiansson skrev

  Hej!
  Just nu känns det som att jag blandar ihop allt i min maC el Ma3b!! Allt jag lärt mig känns som bortblåst…:(

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej, ibland kan det kännas tungt under tiden man pluggar. Men det kan vara bra att känna till att inlärning i mångt och mycket är en process som kan ta lite tid. Även om man inte fattar allt på en gång så förstår man oftast lite mer för varje gång man pluggar. Hjärnan behöver också lite tid för att ta till sig de saker man tränar på.
   Så försök att ta det lugnt och metodiskt, skriv ner det du inte förstår och försök att hitta var du behöver börja träna.

 22. Moa skrev

  Har jätte svårt för matte, ska dock verkligen försöka klara matte A nu, vill så gääärna då jag måste ha det för att komma in på en utbildning, så jag hoppas det ska gå. Men åh, vad omöjligt det känns! Men ska ta till mig dina tips 🙂

  1. Simon Rybrand skrev

   Hej Moa, kan förstå hur du känner och om det hjälper så är det många som känner likadant som dig. Ta det lugnt och metodiskt och gör bara ditt bästa. Sakta men säkert så lär man sig mer och mer och till slut kan det tom bli begripligt 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prova Premium i 7 dagar för 9 kr

Därefter 89 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: