LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Använd pomodoro-tekniken för att plugga mer effektivt

2019-01-28 Av Simon Rybrand 0 kommentarer

Alla som pluggar önskar att man kunde lära sig snabbare. Kanske önskar du också att du inte sköt upp allt till den sista kvällen innan provet? Här tänkte jag berätta om pomodoro-tekniken som hjälper dig att få en bra tidsplanering. Kanske passar den dig och hjälper dig att lyckas plugga bättre?

Hur det fungerar

Tekniken utvecklades av italienaren Francesco Cirillo på slutet av 1980-talet. Den har alltså nära 30 år på nacken och har använts av alltifrån studenter till programmerare. Själv har jag i perioder använt den här tekniken väldigt mycket för att så effektivt som möjligt komma igenom vissa arbetsuppgifter (t.ex. att rätta prov).

Så här fungerar den:

Börja med att få tag på en äggklocka eller timer. Din mobil kommer alldeles säkert att duga. Du kommer nu att dela upp ett arbetspass i fyra pomodoros. Varje pomodoro varar i 25 minuter.

Pomodoro

  1. Bestäm vad du skall utföra.
  2. Sätt klockan på 25 minuter och sätt igång.
  3. Utför nu din uppgift.
  4. När klockan ringer tar du en paus på 3-5 minuter och gör något annat. Tänk på att vila tankearbetet med något trevligt. Gör också en markering på ett papper att du har gjort ett pass.
  5. Återgå till punkt 2.
  6. När du har gjort fyra pass tar du en paus på 20-30 minuter och vilar.

Klart!

Varför skall man använda den här tekniken när man pluggar?

Då jag själv har en hel del erfarenhet av tekniken så tänkte jag dela med mig av några positiva effekter av den.

Tekniken hjälper dig som lätt kommer in i så kallad prokrastinering, d.v.s. att skjuta upp arbetsuppgifter till ett senare tillfälle. Det är alltid lätt för de allra flesta av oss att regelbundet senarelägga det som är jobbigt eller tråkigt. När du använder en sådan här teknik tycker jag att jag har en tendens ta tag i saker mer effektivt. Istället för att skjuta upp så går klockan igång och man ser tydligt när det är dags att sluta. Arbetsuppgiften känns helt enkelt mer avgränsad och uppnåelig.

Det är även så att din hjärna mår väldigt bra av att jobba i pass och ta regelbundna pauser. Tänk att hjärnan är som en muskel som arbetar och tänker under 25 minuter. Sedan behöver den vila för att ha ny kraft att användas igen.

Du blir även mer effektiv i din tidsplanering och får en bättre överblick över din arbetsdag, oavsett om du pluggar eller arbetar. När man bara sätter sig och pluggar på obestämd framtid så har i alla fall jag en tendens att känna att uppgiften känns svårare att klara av. Om du hela tiden har en paus att se fram emot jobbar man på tills man har nått dit.

När fungerar pomodoro inte särskilt bra?

Det finns förstås mängder av olika arbetsuppgifter där tekniken inte fungerar särskilt bra. Vid matlagning kan du ju inte ta en paus när du steker biffen och riskera att maten blir en kolbit. Det exemplet kanske är lite för överdrivet men vissa arbetsuppgifter går det helt enkelt inte att ta en paus ifrån. En läkare måste ju operera klart sin patient exempelvis.

Det kan också vara så att vissa arbetsuppgifter kräver att man är koncentrerad en lång stund för att slutföra dem. Då passar pomodoro inte särskilt bra helt enkelt.

Tips och resurser

Ur har gjort en video om den här tekniken som kortfattat förklarar den och hur det kan fungera när man pluggar. Se den gärna här nere.

Om du inte har någon timer på din telefon så finns det även hemsidor som bygger sådana för dig som vill jobba med pomodoro. Några tips här kan vara:

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 99 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: