LOGGA IN

VIA

OBS! Inget publiceras i ditt flöde utan ditt medgivande.

VIA E-POST

E-post/användarnamn

Lösenord

Glömt lösenordet?
eller

Varför skall man räkna med fingrarna?

2018-11-06 Av Simon Rybrand 0 kommentarer

Att räkna fingrarna som vuxen kan nästan kännas lite skämmigt. När man skall räkna ihop 13+17 och sitter med händerna under borden och räknar ihop talen så tänker man kanske att jag borde kunna klara av att räkna ut detta i huvudet. Men forskningen visar att barn som i tidig ålder lär sig att räkna med fingrarna faktiskt får en bra taluppfattning av metoden att räkna med fingrarna. Den kanske inte är den mest effektiva i längden men det lägger en bra grund för människors förutsättning för att lära sig aritmetik. I det här blogginlägget tänkte jag att vi reder ut varför.

Lite bakgrund

Min dotter som är fem år har sedan något år tillbaka börjat att räkna väldigt mycket. Exempelvis kan hon räkna ärtor eller godisar eller hur många dagar det kan vara innan det är lördag (och godis). Man kan tro att det som motiverar matematikinlärning i min familj framförallt är sötsaker. Men jag vill tro att det framförallt handlar om barnets längtan att förstå position och längd på tillvaron.

Det självklara verktyget för henne är att räkna med sina fingrar. Oftast börjar hon med tummen på vänsterhanden och räknar upp till fem på lillfingern på samma hand. Sedan tar hon fram högerhanden och går från tummen till lillfingret för talen 6-10.

Som matematiklärare har jag lite då och då funderat på om det är bra eller dåligt att räkna med fingrarna. Kan vissa fingermetoder vara bättre än andra och är det egentligen bättre att “räkna i huvudet” än att använda fingrarna? Att tänka talen borde ju vara en mycket snabbare metod, eller?

Vad säger forskningen om att räkna med fingrarna?

I en artikel i the Atlantic så sammanfattar professorn Jo Boaler en del av den forskning som visar att fingerräkning är positivt. Forskningen visar att det område i vår hjärna som används för sensoriska sensationer i våra fingrar aktiveras när vi räknar, även om vi inte använder fingrarna vid tillfället. Ju mer medveten en elev var om sina fingrar i tidig ålder, desto bättre var då eleven att jämföra storleken på tal i senare åldrar. Så även om eleven inte tog fram fingrarna för att göra sin beräkning så kunde hjärnan representera fingrarna ändå. Vissa nämner t.o.m. att de som spelar ett instrument med sina händer har bättre matematikförutsättningar då de över sin fingerfärdighet kontinuerligt.

På den amerikanska bloggen mathblog lyfts forskning fram som visar att elever som har bra kunskaper och en effektiv fingermetod får lättare i senare matematikstudier. Om eleverna även får hjälp att få en så effektiv metod som möjligt att räkna med fingrarna så har detta visat sig ge bättre matematiska förmågor senare i livet.

Det finns alltså anledning att fundera på om vi i skolan faktiskt i viss mån skall uppmuntra elever att räkna med fingrarna? I taluppfattning finns det en ordinalaspekt (talets ordning) och en kardinalaspekt (hur mycket talet representerar, mängd) och forskning visar att fingerräkning hjälper elever att förstå bägge aspekter bättre.

Så hur kan man som lärare organisera aktiviteter för att hjälpa eleverna att effektivisera detta?

Metoder för att räkna med fingrarna

Jag tycker att man kan diskutera fingerräkning tillsammans med eleverna. Detta för att medvetandegöra eleverna om sin egen metod och kanske ge eleverna ett nytt sätt att tänka på sina fingrar.

Fingerräkning 1-10

Ett enkelt sätt att diskutera detta med eleverna är att be dem berätta för varandra hur just deras metod ser ut. Ser den ut som de svarta talen här ovan i bilden, de röda talen eller har de en egen metod? Sedan kan de fundera på om det finns bättre eller sämre metoder. Man kan även låta eleverna fundera på ett tal med hjälp av fingrarna. Vad betyder egentligen talet 7. Dels har det ju den sjunde positionen men det beskriver ju även alla de sju första fingrarna.

Eleverna kan även fundera på om det finns en möjlighet att räkna upp till högre tal än bara till talet 10. Kan de använda sina fingrar för att räkna upp till exempelvis 30?

Tallinjen och fingerräkning

Man kan även jobba med färger på fingrarna och jämföra det med en tallinje. Eleverna kan exempelvis spela ett spel där rätt färg på fingret skall kopplas ihop med rätt tal på tallinjen.

Men blir det inte ineffektivt i längden?

Personligen tycker jag att en effektiv metod för fingerräkning är alldeles utmärkt. Det är egentligen ett självklart sätt för att eleverna skall få en god taluppfattning. Det blir ett väldigt naturligt sätt att förstå ett tals ordning och mängd. Talet tio kan ju ses som det tionde fingret och att det inbegriper alla tio fingrar.

Med det sagt så tycker jag att man inte skall stanna vid fingerräkning utan försöka hitta fler och andra typer av räknestrategier också. Jag har tidigare skrivit om sådana strategier och som äldre elev kan man ha stor nytta av att lämna fingerräkning och hitta de effektivaste metoderna.

Vad tycker du om att räkna med fingrarna? Är det något man som förälder, äldre elev eller lärare skall uppmuntra till?

Med vänlig hälsning
Simon Rybrand

Gör som 1100+ matematiklärare, fysiklärare och skolpersonal och följ de senaste nyheterna i vårt nyhetsbrev.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Prova Premium gratis i 14 dagar

Därefter 99 kr per månad.
Avsluta prenumerationen när du vill.
SKAFFA PREMIUM
Nej tack. Inte just nu.

Vad är detta?
Här hittar du matematiska symboler som kan användas när du ställer frågor på forumet eller kommenterar. När du klickar på symbolen markeras denna, kopiera genom klicka med höger musknapp eller använda kortkommandot Ctrl-C (PC) / cmd-C (Mac)
Förhandsvisning Latex:
Latexkod: